De ce sa nu fie sapate traseele de escalada


Aceast “manifest” se vrea a fi inceputul unui campanii de promovare a unuie idei, si anume ca traseele de escalada sa nu mai fie “amenajate” cu sapaturi sau ajustari de prize, adica sa fie naturale, adica traseele de escalada care se bat sa nu mai aiba sapate sau alte modificari care ulterior nu pot fi eliminate. Sunt foarte multe de spus legat de acest fenomen care in mod surprinzator continua si in zilele noastre in RO.

Direct in subiect , cel mai “grav” o reprezinta modificarea /ajustarea unor prize deja existente acest fapt ducand la modificare definitva a prizei si deci a traseulu, a liniei. De ce sa modifici un traseu , sa faci niste sapaturi , atata timp cat nici macar nu poti sa-ti imaginezi ca cineva poate trece acel pasaj in mod natural, poate ar trebui gasita alta linie in stanga sau in dreapta, facut un traverseu sau oprit traseul in punctul impus natural de stanca.

Un amenajator de trasee ar trebui sa aiba imaginatia si totodata viziunea unui om care intelege ca acum ceva ani , in escalada poate isi imaginau foarte putini ca in zilele noastre cataratorii de top or sa ajunga sa se incalzeasca pe grad 8a si limita sa fie asa sus impinsa pana la grad 9a/9a+….Exista oameni care fac mai multe trasee 8b/8b+/8c intr-o zi si on-sight 8a (si nu numai) ….de ce sa sapi , sa modifici o priza …pentru ca te doare pe tine ca e prea taioasa sau prea mica priza sau pentru ca nu iti poti imagina ca pe acolo se poate trece..

Avand discutia aceasta , legata de ajustarea prizelor , cu un prieten, unul din oamenii pe care ii respect pentru munca pe care a depus-o pana acum sa amenajeze trasee (nu voi da nici un nume), replica sa fost urmatoarea..”daca ar fi un monodoight in care s-ar afla un “tep” , ai prefera sa te intepi in el si sa te doara sau sa ajustez priza si sa bagi lejer degetul??”..raspunsul meu nu s-a schimbat nici acum si cu siguranta as prefera ca priza sa fie naturala fiind alegerea mea daca imi incerc sau nu puterile cu bucata aia de stanca si imi tot vine in cap o chestie, daca vine unul cu pielea tabacita sau pur si simplu durerea provocata de respectiva priza nu inseamna nimic pentru el si trece usor atunci insemna ca se poate trece doar ca pentru mine e prea tare si mai trebuie sa ma antrenez pentru a face fata mental cat si si fizic. Pentru mine e asemanator cu faptul ca unii cataratori sunt mai inalti , altii mai scunzi , unii au degetele mai groase altii maini mai scurte..unele trasee se pot face mai usor de cataratori care au mobilitate dar tocmai asta cred ca e frumusetea sportului asta ca trebuie sa gasesti rezolvarea ta la un traseu si NU adus traseul , linia la nivelul tau…

Urmatoarele trasee au fost sapate (batute) probabil pentru ca cei care au sapat la momentul respectiv nu si-au imaginat ca se pot face pasajele fara sapaturi, insa in cele din urma s-au legat fara sapate:

  1. El Chupachabra cu sapate ~8a+/fara sapate ~8a+ – L-au facut fara sapate Nicolas Eccofet, Catalin Petrescu;
  2. El Dorado cu sapate 7a(18 m)-batut de: Oliver Batîr, Viorel Tofan in 2000, fara sapate 7b+. L-au facut fara sapate: Oli Batîr; Kobe
  3. Freestyler cu sapate 7b+/7c ( 18 m.)-batut de : Oliver Batîrin 2000, fara sapate7c+ ; L-au facut fara sapate: Oli Batîr , Costel Tudosa;
  4. Take a Break cu sapate 7c (18 m) -batut de : Oliver Batîr, Eduard Prosza in 2000, fara sapate 7c+ .L-au facut fara sapate Oli Batîr , Costel Tudosa; Adrian Buhaescu
  5. Spiderman cu sapate 7c (18 m). batut de :Oliver Batîr in 2001, fara sapate 8a ; L-au facut fara sapate: Oli Batîr , Costel Tudosa;
  6. Face to Ass cu sapate 7a+ 10 m. batut de : Oliver Batîr in 2000 fara sapate: 8a ; L-a facut fara sapate: Oliver Batîr;
  7. Painkiller cu sapate 8a 35 m. batut de : Oliver Batîr in 2000; fara sapate: 8b; L-a facut fara sapate: Oliver Batîr ;
  8. Matrix cu sapate 7c 30 m; batut de : Oliver Batîr, Eduard Prosza in 2000; fara sapate:8b; L-au facut fara sapate Oli Batîr , Costel Tudosa;
  9. Natural Blues cu sapate 7b 20 m; batut de : Oliver Batîr, Viorel Tofan in 2001; fara sapate:8a; L-au facut fara sapate: Oli Batîr , Costel Tudosa;
  10. Saridon cu sapate 7a 15 m;batut de: Oliver Batîr, Viorel Tofan in 2001 ; fara sapate: 7b+ L-a facut fara sapate: Oliver Batîr;
  11. Take off cu sapate 7a ; fara sapate 7c+ Oliver Batir

Sunt doar cateva…daca mai aveti si alte exemple..sunt binevenite.

Ce este insa mai trist este faptul ca si stanca este o resursa limitata cel putin din punct de vedere al regenerarii. De ce bati un traseu si sa il modifici atata timp cat va ramane asa pe veci , este vorba de ce nu de etica si de bun simt sa te gandesti ca el va fi catarat de toata lumea, nu poti sa bati asa cum vrei atata timp cat nu o faci doar pentru tine..dar nu stiu ca cineva sa aiba in posesie vreo bucata de stanca doar a lui..

Ar mai fi multe de spus insa ca si mine cred ca marea majoritate nu sta sa citeasca mai mult de o pagina fara sa treaca direct la concluzii asa ca in final vin cu un interviu –care nu va fi singurul ci se va repeta cu alt catarator roman de cate ori voi avea ocazia legat de acesta problema, a sapatelor …

Interviu Oliver Batîr
(impropriu spus pentru ca este de fapt mai mult o discutie cu Oliver Batîr care pentru multi nu mai are nevoie de nici o prezentare)

BF : Ce parere ai despre problema asta legata de sapatul prizelor..

Oli : Aici treaba e foarte simpla pentru mine…”no chipping” trebuie sa stea pe limba tuturor insa ideea asta de “no chipping”trebuie pusa intr-un context istoric. Problema cea mai mare totusi in Bicaz nu a fost neaparat sapatul de prize , pentru ca la data respectiva sapatul unei prize insemna o impotenta, erai impotent pur si simplu, ori fizic ori mental, problema era cu ajustarea de prize ..pentru ca asta este ireparabila…

BF : Ia-o si tu cu inceputul..de unde a plecat toata treaba asta..

Oli : Era o “foame”!!!In anii 2000 era o mare foame de trasee , pentru ca nu aveai asa ceva.In Bicaz era un 7c+ , un 7c ..si cam atat iar in rest cateva trasee mai usurele…

BF : In 2000-2001 am gasit pe lista costila (groups.yahoo.com) mai multe mesaje in care lumea era ok cu sapatul prizele…

Oli : E adevarat! Ba mai mult decat atat, foarte pacatos a fost un lucru care m-a influentat si pe mine in a sapa si anume concepul ca traseele de escalada trebuie sa fie “unitare”..

BF : In ce sens “unitare”?

Oli : Adica sa nu aiba pasi prea tari …nu se putea intelege un traseu de 5 + cu un pas de 8A bloc si atunci acel 8A de bloc se aducea la nivelul de 5+, 6, pe acolo..ca sa fie “unitar”…si conceptul asta exista nu numai la noi in tara. Eu am intalnit treaba asta si in Italia. Am fost in ‘96 in Italia si am vazut faleze super “comerciale”, inclusiv o faleza care avea o surplomba mica de 2 m la intrare si dupa care o fata lunga de 30m cu prize oarecum mari iar pe acea surplomba erau pusi ori niste bolovani ori am vazut sapate..si mi s-a parut , evident , oribil tot ce se intampla insa in contextul “carierei” mele de catarator am acceptat inclusiv treaba asta facand-o si in Bicaz…

BF : Si cand sau mai bine zis ce a produs schimbarea?

Oli : Schimbarea a fost ceva natural..e foarte simplu:eu la 12 ani faceam boulder si sa-ti spun sincer ca undeva inauntrul meu simteam cum stau lucrurile corect. Pe stancile astea din Piatra (zona Piatra Neamt) faceam “boulder”, la vremea respectiva facand pasi pe care acum greu ii mai repet, deci cumva chestia asta am avut-o in sange. Mai mult de atat, am fost si printre primii romani care au “eliberat” trasee de clasic in maniera libera ( acum vorbesc de anii 90’ deja), deci ceva in sensul asta aveam in mine, dupa care pur si simplu mi-am dat seama ca nemaiavand mari provocari in Bicaz (din cauza ca facusem majoritatea traseelor pe care le-am batut) , a aparut la un moment dat si mai pregnant pusa , inclusiv problema asta de etica si..am inceput sa “eliberez” trasee care aveau sapate (unele facute de mine altele facute de altii). Primul traseu eliberat autentic, pentru ca inainte au fost si altele..dar de mai mica anvergura, o fost ”Matrix” si ..asa a aparut Matrix Reloaded de unde a aparut ideea de “reloaded” (a face traseul fara sapate).

BF : Atunci sa te intreb altfel : de ce te-ai oprit din a sapa..ca practic puteai sa bati alte trasee tot pe aceasi idee..facand “ajustari”..

Oli : Nu! pentru ca ti-am spus era o “foame” si la un moment dat am inceput sa ma satur..Tu n-ai sa crezi ca ma “durea” fiecare priza pe care o sapam..insa..in contextul general care era la vremea respective, am facut-o si pt mine ( pt a avea trasee…recunosc.).dar si pentru cei de langa mine si un exemplu concludent este recent cand am “eliberat” pasii din Ecstasy fara prizele sapate; acolo era Kojac (Costel Tudosa) jos…si il intreb de sus…(eram innebunit).. : “Ba , cum am putut sa fiu atat de prost ?” si la care zice “ pai daca nu erai tu atat de prost noi nu ne cataram” .Poate pentru tine, ca generatie noua, este cam greu sa intelegi chestia asta..dar era o realitate…Eu nu am batut in Bicaz cu gandul de a face cat mai multe trasee ci in fiecare traseu pe care l-am batut am avut un vis , o linie pe care am intuit ca s-ar putea catara chiar daca la vremea respectiva nu ma puteam gandi ca se pot folosi toate prizele de pe traseu (acolo am sapat din pacate). Pana nu bati macar un traseu nu poti sa iti dai seama ca nu cantitatea de stanca conteaza ci liniile ..trebuie sa ai viziune asupra liniilor. Eu am batut si linii perfect naturale care au ramas ani de zile necatarate, inclusiv de mine, cum e X-files de exemplu si in care am reusit sa fac pasii deabia anul asta…Iar daca ma intrebi de ce m-am apucat sa sap, o sa-ti spun sec: din ratiuni de timp, de economie, chestiuni de genul aceasta care sunt din pacate urate ..dar asta este adevarul .bateam o linie si doream ca linia respectiva sa fie cat mai rapid data in circuitul “catarastic”..multe din traseele pe care am sapat au avut si argumentul acesta in spate..adica vroiam de exemplu ca urmatoarea saptamana sa pot sa ma duc sa ma catar pe el..din cauza ca aveam o mare pasiune vizavi de catarat in general si o foame mare de trasee..deci astea au fost “argumentele”...

BF : Ok..si ca un motiv pt care ar trebui sa se renunte in prezent sa se mai sape respectiv ajusteze?

Oli : Argumetul este foarte simplu si sec spus : Nu trebuie sa aduci stanca la nivelul tau ci tu trebuie sa te ridici la nivelul ei..aste e argumentul principal..

BF : Si daca cel care bate vede el o linie si la un moment dat nu mai e nimic (ca priza) si continua mai departe..cum vezi rezolvarea?

Oli : In varianta pe care mi-o prezinti tu e cel mai simplu..opresti linia la nivelul ala ..de multe ori am facut-o si eu…te opresti acolo in perete...insa problema stii unde apare? cand de exemplu faleza K2 , in care prima parte de 2 m e linsa si dupa care ai inca 30 de metri cu prize si linii frumoase..acolo apare problema majora…nu invers..

BF: si acolo cum o “rezolvi”?

Oli : Ti-am spus din pacate eu am rezolvat-o inainte prin aceste sapate.

BF : Si in prezent?

Oli : Si in prezent e clar zic NU..se poate face o deviatie ..un traverseu… cu chestii de genul asta se mai poate jongla….daca nu ..eu cred ca merita sa nu fie sapate…acum zic clar..si nu la modul ca nu merita sapat..ci ca nu merita batut ..pt ca nu are sens sa pui niste spituri unde nu pot fi utilizate.

BF: Si cu ajustatul prizelor..?

Oli : Asta este cea mai grava.. este mult mai grava decat sapatul prizelor ..pentru ca in definitiv pe o sapata poti sa o astupi sau poti sa nu o folosesti , daca o astupi si are impact vizual naspa, parerea mea..mai bine sa nu, pentru ca la o adica tu te catari si pentru “estetica”.

BF : In legatura cu astupatul prizelor sapate , am inteles ca esti oarecum impotriva astupariilor , poti sa ma lamuresti un pic. Daca tu ai reusit si l-ai facut reloaded , un traseu oarecare sa zicem , de ce nu astupi sapatele, odata dovedit ca se poate si fara ?

Oli : ..Nu!treaba e simpla: eu nu ma catar pentru ceilalti, eu ma catar pentru mine si pentru prietenii care sunt in jurul meu care sunt o mana de oameni, nu sunt multi, iar acea ascensiune reloaded a fost ca o “relatie” intre mine , stanca respectiva si cel care ma fila…nu m-a interesat altceva. Daca as fi astupat prizele ce manifest as fi realizat? era un manifest pentru cine? poate acel traseu a avut in spate vreo 3, 4 oameni care l-au incercat intai asa cu sapate….stergi o istorie? e inutil! ce ai de castigat?printr-o astupare de genul acesta nu faci decat sa stingi un orgoliu , atata tot !eu zic ca mai bine vii in fata cu ceva nou, asuma-ti istoria!asuma-ti greselile!asta a fost ratiunea mea. EU nu o sa astup decat daca traseul o impune insa..stanca nu este a mea, eu am batut niste trasee. Nu voi astupa in Bicaz, pentru ca au fost oameni care au visat la traseul respectiv si eu nu pot sa le sting un vis. Eu nu vreau sa ma erijez intr-un judecator pentru toti…nu vreau!.Daca “gasca” din partea asta de la noi (Moldova) a visat la traseele astea, s-a antrenat poate pentru ele sau cu gandul la ele , eu nu pot sa le astup , eu oricum am facut o greseala sapand si cred ca “reparatie” nu insemna sa le astup , din punctul meu de vedere.
Si mai e si o problema de ordin estetic pentru ca stanca nu se va putea aduce niciodata la faza in care a fost inainte..vizual..si atunci vor aparea niste pete pe acolo pe stanca..inclusiv chestia asta...asta o zis-o Kobe ( Florian Mastacan) si are dreptate si unde mai pui ca e si o lectie pentru cei care vin din urma.
Am mai ajuns la o conluzie:eu mi-am ales sportul asta pentru ca e un sport liber nu pentru ca are constrangeri din partea cuiva ( doar de ordin moral) iar atitudinea nu este de a interzice prin orice mijloace. Trebuie sa ramana un sport liber!

Raspunsul meu la problema cu sapate a fost acest termen ..RELOADED..si sunt multi care au inteles ca acest reloaded insemna tocmai aceast lucru , ca nu se merita sa sapi deci eu prefer o maniera sa zicem eleganta, decat una brutala politineasca ,de a arata ca nu e bines a sapi.

BF :La Herculane anul trecut au aparut niste sapate (in 2007) ,desi la noi in tara nu se mai sapa , totusi se mai intampla.

Oli : Eu sunt curios cati din cei care s-au dat la concurs au scris ceva legat de treaba asta, toti s-au bucurat de petrecere, ca au facut un traseu sau altul. A luat cineva atitudine vizavi de traseul ala?A luat ulterior Francezu’ (Nicolas Ecoffet) care oricum era mai deschis la cap ca vine din alta zona dar vreun “campion” autohton a luat vreunul atitudine? Eu in concurs probabil pentru a face o “declaratie” m-as fi dat jos din traseu si as fi spus de ce. A facut cineva lucrul asta?In Bicaz a aparut treaba asta cu reloaded. S-a intamplat ca la un concurs cineva sa se dea jos din traseu pentru ca s-a sapat o priza? Sloganurile nu sunt de ajuns pentru a formata o constiinta ci actiunile!In spatele unui slogan trebuie sa stea substanta , atitudini si logic niste oameni. Ca sa fie sanatoansa, o idee trebuie sa porneasca ca emulatie din marea masa, din partea fiecaruia, prin exemple decente, in sensul ca nu te duci si astupi prizele ci pur si simplu la prima sapata te dai jos din traseu , efect care ar fi mai acut in cazul unui concurs. Pana nu o sa apara atitudini de genul asta, si oameni de genul asta, in continuare lumea nu o constientizeze problema asta ci doar va fi o fada batalie de orgolii. Raman totusi la concluzia asta..ca la un moment dat prin chestii rafinate si cu bun simt o sa se renunte total la practica asta. Raspunsul meu la toata aceasta problema este conceptul asta de reloaded .

BF : As mai avea o intrebare : ce zici de semnele pe stanca, alea cu magneziu prin care insemni o priza??

Oli : Eu nu inteleg cum unii nu pot vedea prizele. Aceaste semne pe stanca pe mine ma conduc clar la ideea , ca cei care fac treaba asta nu au o legatura cu stanca, ci mai degraba cu panoul, au nevoie de panou!pentru mine cataratul e altfel!il simti pur si simplu, asta e! o parere foarte personala.

BF : Si in concluzie unul care bate , o sa bata trasee si o sape din punctul tau de vedere o sa-l judeci in vreun fel sau o sa fie ok pe principiul de sport liber..

Oli : Din punctul meu de vedere o sa am aceeasi atitudine ca altii (gen Razvan Vartic) adica nu ma voi da niciodata pe acel treaseu iar “No chipping” trebuie sa fie cu titlul de recomandare si acel traseu se va autoexclude si acel om poate nu va mai sapa pentru ca nu mai sunt anii in care un “nebun” se duce sa isi faca trasee pe sapate, sa zicem un traseu un 8c+ de vis, si dupa care nu se mai da nimeni pe el, au trecut vremurile alea!iar omul ala nu va mai continua in acest demers cand vede ca nimeni nu ii mai valorizeaza traseele..

BF : In final ceva de incheiere?

Oli : Trebuie sa intelegi ca noi avem o particularitate a grupului asta al nostru din Piatra, pentru ca noi suntem un pic mai departe de concurenta , de discutii de tot tacamul..noi ne cataram pentru noi..deci ce-ai aflat aici este opinia noastra care nu este neaparat cea mai buna sau cea mai adevarata, tu mergi mai departe in demersul asta si parerea mea ca trebuie sa fi tenace..daca ai inceput o treaba trebuie sa mergi mai departe asa , de ce nu, cum eu am incercat sa merg mai departe batand un traseu si incercand sa il eliberez fara sapate facand astfel "mea culpa" fata de stanca si de ce nu facand apel la o constiinta Reloaded….


Comentarii

Anonim a spus…
Concluzia principala a acestui material „avagardist”este clara si indiscutabila: nu mai sapati, nu mai ajustati, lasati proiecte pentru posteriate (daca nu puteti sa le eliberati acum).

Istoria nu poate fi stearsa cu buretele iar lucrul acesta este valabil peste tot in tara si in lume. De sapat s-a sapat si in Franta, si in Spania, e drept ca in anii 80-90 cand aici escalada nici nu exista ca miscare. Cine a avut ideea de a lipi o priza in loc de a sapa una, va scapa insa nevatamat din criticile comunitatii alpine caci cu un ciocan se poate rezolva extraordinar de rapid o eroare umana.

Probabil discutia va fi mult mai spumoasa pe tema „repararii” stancii, aspect care in multe situatii este imposibil. Cateva idei care imi vin rapid in minte sunt:

1. O priza ajustata nu poate fi refacuta la loc, aspect mentionat si aici
2. Este dificil de acoperit priza sapata cu o rasina epoxidica pigmentata de asa natura incat sa respecte nuanta stancii (e posibil ca impactul vizual sa fie mai mare dupa astupare decat inainte)
3. Multe pasaje trebuie reechipate intrucat de obicei se gandise si momentul de asigurare din priza sapata. Acum poate fi diferit sau mult mai dramatic.

Exista posibilitatea de a repara sapaturile perfect, dar acest lucru necesita pe langa foarte bune cunostinte in domeniul „chimiei” si o rabdare de fier pentru a desavarsi opera. Intrebarea este daca merita si daca nu ar fi mai bine sa se canalizeze aceasta energie si dispozitie spre amenajarea rutelor noi.

Keep climbing and leave your mind „reloaded”!

Kobe.
Anonim a spus…
As vrea sa zic ca Oli greseste despre HCO 07. Oricum nu a fost acolo. Erau doua trase cu sapate. Unu sa cheama "Verboten" si au incercat Rumen si Faza si au zis ca merge fara sapate daca sa muta topul un pic mai jos. doua ore mai tarziu topul a fost mutat si prize astupate.
Altul se cheama "Tufa king nothing" si dupa cand l am facut am incercat fara sapate si am vazut ca era posibil. Prizele au fost astupate cateva zile mai tarziu.
Daca va uitati la situl Alternative o sa vedeteti ca sunt niste comentari despre trase sapate si nu doar de mine sau de cataritori din Bulgaria.
Ambele trasee au fost catarat natural si nu mai sunt prize sapate la Km9 in Herculane
Victor B.F a spus…
Eu sunt convins ca nici nu o sa se mai sape in Herculane, cel putin nu de cei de la Alternative;
Aici gasiti linkul: http://alternativetm.ro/index.php?lng=ro&module=hco2007&fel=index